Bijzonder en geslaagd jubileumconcert 25 jaar De Skúmkoppen

Afgelopen zondag d.d. 27 oktober werd ter afsluiting van het 25 jarig jubileumjaar van De Skúmkoppen een jubileumconcert gehouden met medewerking van het Terschellinger mannenkoor de West Aleta Singers. Het concert werd georganiseerd in de St. Michaelkerk in Harlingen. Er waren tenminste vierhonderd bezoekers present, oftewel de pastoor kon jaloers zijn op de volle kerkbanken. Na een welkomst woordje door de voorzitter werd door hem een korte beschrijving van het ontstaan van de Skúmkoppen gegeven, daarnaast diverse historische feiten over het koor opgenoemd en enkele bijzondere belevenissen verteld. Hierna starten De Skúmkoppen met het eerste muzikale blokje. Diverse shanties -en zeemansliedjes passeerden de muzikale revue zoals “See, see do wide see”, (lied over de zee van Pieter Jelle Troelstra)), Fiddlers Green (hemel voor vissersmannen). “The Grimsby lads”, een lied over vissersmannen uit het Engelse plaatsje Grimsby, die heen en weer naar IJsland voeren om te vissen en niet altijd weer terug kwamen. Ook werden enkele bijzondere liederen door het koor ten gehore gebracht met een solist zoals het lied “Isle of Hope”, het drama over emigranten die met hun laatste spaargeld  probeerden het land van de grote belofte Amerika binnen te komen via het eiland Ellis (1892 -1993). Ook het gevoelige lied “I am Australian”, het verhaal over de ziel van Australië en hoe het land groot is geworden door de Engelse gevangenen en hun nazaten viel goed in de smaak. De West Aleta Singers maakten hun naam waar door het zingen van een breed repertoire van geestelijke liederen, zoals Tebe Pojem, een lied over vrede, daarnaast populaire liedjes als “Down by the river side” en “You raise me up” en “Avond op de rede” een Russisch afscheidslied van de man die weer naar zee gaat en zijn vrouw en kinderen achterlaat. De St. Michaelkerk beschikt over een uitstekende akoestiek waardoor de gezongen liederen van beide koren indrukwekkend tot uiting kwamen. Ter afsluiting van het concert werd gezamenlijk door beide koren met bijna honderd man het lied “Golven, oh golven” en het prachtig klinkende Kroatische roeierslied (in werkelijkheid een liefdesliedje) gezongen. Met een  staande ovatie werden beide koren, de dirigent Sjoerd de Boer en de muzikanten bedankt voor het sfeervolle concert. Ook werd de parochie van de St. Michaelkerk uit Harlingen bedankt voor hun medewerking en het beschikbaar stellen van de kerk. Ter afsluiting hielden beide koren  met de partners nog een gezellige nazit in de Juliuszaal van de kerk. Een geslaagd concert voor herhaling vatbaar op Terschelling of in Harlingen. De tijd zal het leren.  Afgelopen dinsdag d.d. 29 oktober traden De Skúmkoppen op a/b van de Prins Willem-Alexander, voor een gezelschap uit Tiel. Op zondag 10 november a.s. zingt het koor bij de kerkdienst voor zeevarenden in de Geref. kerk aan de Midlumerlaan te Harlingen. Aanvang 15.00 uur. Daarna volgen nog de optredens op de kerstmarkt op de Zoutsloot (14 december), de Franeker Kerstmarkt (15 december) en bij de Lichtjestocht (21 december) in  de buurt van de Westerstraat te Harlingen. Oftewel de agenda is tot eind van dit jaar al helemaal volgeboekt.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0