Zeemanskoor de Skúmkoppen

Zeemanskoor
Het zingen van shanties en zeemansliederen gebeurde meestal tijdens het werk, dat met veel mensen gedaan werd en om het goed gelijk te laten verlopen was een ritme nodig. Zwaar werk veelal; het hijsen van zeilen, het binnen halen van trossen en het ophalen van het anker. De schepen waar de shanties ontstonden waren van hout en lang niet altijd waterdicht. Er moest dus veel gepompt worden en tijdens dit geestdodend werk werden pompliedjes gezongen. De officieren op die schepen waren in de regel goed gekleed in uniform. De overige bemanningsleden verdienden zo weinig dat ze al blij waren dat ze één stel kleren bezaten.

 

De kleding van ons koor

Als beginnend koor trok ieder aan wat hij op zeemanskleding vond lijken. Nadenkend over hoe het in de tijd van de zeilvaart geweest moest zijn vonden wij dat er wel enige uniformiteit in de kleding zou moeten zijn. Echter, het hele koor in uniform vonden wij niet in het shanty plaatje passen. Immers het werk, waarbij shantys werden gezongen, werd door het dekpersoneel gedaan en niet door de geüniformeerde officieren. Wij kozen dus voor een blauwwit gestreept shirt, een donkere broek, marine blauw of zwart of een geheel witte. Zwarte schoenen of klompen en zwarte of marine blauwe pet of gebreide muts.

 

Eenheid in de kleding

Na verloop van de jaren kwam er toch behoefte aan een beetje eenheid in de kleding. Onder invloed van onze accordeoniste Wytske Hoekstra werden er mooie crèmekleurige blouses aangeschaft. Verder aangekleed met een sjaaltje en gilet. Uitzonderingen op deze kledingvoorschriften vormen leden die een bijzondere functie uitbeelden, zoals de kok, die er vooral niet uit mag zien als een hotelkok van het Hilton. De timmerman en de kabelgast, de zeilmaker en de chirurgijn waren ook vaak aan hun kleding te herkennen.

 

Eenheid in verscheidenheid
Uit den boze zijn korte broeken, kermispetjes en Peppie en Kokkie mutsen. Ook het dragen van sportschoenen past niet in het shanty plaatje vinden wij.  Eenheid met kleine nuances in verscheidenheid, daar komt het bij ons koor op neer.

 

Verscheidenheid in eenheid.

Het koor bestaat uit leden van verschillende pluimage oftewel, de een is timmerman, de ander boekhouder, scheepsbouwer of stratenmaker. Maar allemaal hebben ze dezelfde hobby, de liefde voor het zingen en het genieten van de muziek en zang.  Met humor, wederzijds respect en sociaal bewogen repeteren we iedere dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur met plezier in het multicultureel centrum Het Vierkant in Harlingen. Ook de nazit, het zogeheten derde blokje, is een niet onbelangrijk onderdeel van de repetitie avond, althans voor een deel van de koorleden.

Het koor beschikt inmiddels over een ruim repertoire aan liederen welke meerstemmig in diverse talen  ten gehore worden gebracht. Het koor wordt hierbij muzikaal ondersteund door  tenminste drie accordeonisten en een violist. Kortom, voor de liefhebbers van shanty's en zeemansliederen een genoegen om naar te luisteren. 

In het voorjaar van 2022 zijn de koorleden inmiddels weer voorzien van nieuwe blauw/wit gestreepte blouses die het koor weer een frisse en stoere aanblik geven. Zo kunnen we met deze outfit voorlopig weer even vooruit.  Het oog wil ook wat.